Home » Aandoeningen » Voorvoet » Combinatie Hallux valgus en Metatarsalgie

Combinatie Hallux valgus en Metatarsalgie

Hier moeten drie groepen onderscheiden worden:

 1. Uw voornaamste klacht is de pijn onderaan de voorvoet (=metatarsalgie), en U ondervindt slechts weinig of geen last van de hallux valgus, hoe belangrijk de afwijking van de grote teen ook moge wezen:

  Indien U behalve aanpassen van schoeisel nog geen behandeling hebt gestart, is de eerste keuze het dragen van steunzolen die als doel zullen hebben de drukken onderaan de voorvoet opnieuw op een betere manier te verdelen. Wij plaatsen steeds volledige zolen, daar dit ons toelaat de drukverdeling na correctie beter te beoordelen.
  Soms kan juist het dragen van dergelijke zolen de pijn onderaan de voet wegnemen, maar door het aanbrengen van het volume van de zolen in de schoenen, zal de afwijking van de grote teen minder plaats hebben. Hierdoor kan de wrijving en de pijn daar ook spijtig genoeg toenemen.
  Wanneer ondanks podologische verzorging, pedicure en het dragen van steunzolen de pijn belangrijk blijft, kan chirurgie overwogen worden. Hierbij is het echter belangrijk te beseffen dat de metatarsalgie niet onafhankelijk kan behandeld worden van de vervorming van de grote teen. M.a.w. als we de metatarsalgie willen oplossen moet de grote teen ook absoluut worden gecorrigeerd.

 2. Uw voornaamste klacht is pijn ter hoogte van de hallux valgus, en U ondervindt slechts weinig last van metatarsalgie. Toch hebt U van tijd tot tijd pijn, eeltvorming en/of een hamerteen:

  Deze situatie kan een teken zijn dat de rest van de voet de gevolgen draagt van het weinig efficiënte gebruik van de grote teen tijdens de voetafrol bij het stappen. Door zijn afwijking zal een hallux valgus ook relatief korter worden in vergelijking met de andere tenen. Hierdoor treedt een druktoename op onder het middelste deel van de voorvoet met metatarsalgie tot gevolg.
  Het dragen van een steunzool kan overwogen worden om de druk beter te verdelen, maar zal weinig soelaas brengen aan de grote teen. Soms kan een vroegtijdig correctie van de grote teen door een chirurgische ingreep vermijden dat een zwaardere operatie moet plaatsvinden. Als de grote teen immers weer zijn functie naar behoren uitoefent, zal ook de druk verminderen op de rest van de voet en de situatie zich normaliseren. Hier kan het dus volstaan enkel de grote teen te corrigeren.

 3. U heeft zowel last van de hallux valgus als van de metatarsalgie:

  In deze situatie moet, na het falen van een conservatieve behandeling, steeds een correctie plaatsvinden van zowel de grote teen als de rest van de voorvoet.

Voor meer informatie over de nazorg, de werkonbekwaamheid, etc.. verwijzen we U naar de informatiebrochure ivm de pathologie van de voorvoet.