Home » Aandoeningen » Voorvoet » Morton neuroma

Morton neuroma

Definitie

Dit kan algemeen omschreven worden als een irritatie en/of zwelling van de gevoelszenuw die zich vertakt ter hoogte van de kopjes van de middelvoetbeentjes. Er gaat dan telkens een zenuwtakje naar zowel de buitenzijde van de meest naar binnen gelegen teen en de binnenzijde van de meest naar buiten gelegen teen.

Zo’n neuroma komt het meest voor ter hoogte van de derde intermetatarsale webspace (dit is de ruimte tussen twee middelvoetbeentjes), en in mindere mate ter hoogte van de tweede webspace. Het wordt voornamelijk gezien bij dames, niet noodzakelijk aan beide voeten.

Symptomen

Meestal klaagt men van een soort elektrisch ontlading of schietende pijn tussen twee tenen. Deze pijn wordt echter bijna uitsluitend waargenomen bij het dragen van schoeisel, terwijl men de voet afrolt bij het stappen, bij het lang ter plaatse rechtop blijven staan,… Zeker bij het dragen van nauw aansluitende schoenen, moet men stoppen met wandelen, de schoenen verwijderen en de tenen wat mobiliseren, en ook soms de voet op een koude ondergrond plaatsen. Sommige patiënten hebben een uitstralende pijn op de rug van de middenvoet. Ook tintelingen kunnen worden waargenomen in de tenen die door de betrokken zenuw worden bezenuwd.

Oorzaken

Vermits de irritatie van de zenuw leidt tot een ontsteking en/of zwelling, moet men de oorzaken aanpakken tijdens de behandeling. Deze irritatie kan te wijten zijn aan externe mechanische factoren zoals een bursitis, een metatarsofalangeale arthrose, necrose of zwelling, metatarsalgie door mechanische overdruk. Soms is het ontstaan van een neuroma minder duidelijk.

Bij een klinisch vermoeden moet steeds een gewone staande röntgenfoto en een echografie worden aangevraagd. Als er dan nog twijfel zou bestaan, kan een magnetische resonantie de diagnose bevestigen.

Behandeling

De behandeling is hoofdzakelijk niet-chirurgisch. Het dragen van schoenen met een brede tip, en een hak niet hoger dan 4 cm, eventueel tezamen met het dragen van steunzolen met een retrocapitale ophoging moeten als eerste behandeling worden overwogen. Een infiltratie met wat cortisone, enkele malen te herhalen, is een andere mogelijkheid.

In geval van chirurgie wordt het neuroma verwijderd, wat postoperatief een zeker voos gevoel kan geven in de regio die voordien werd bezenuwd door diezelfde zenuw. Een ander gevolg van het verwijderen van die gevoelszenuw is de ontwikkeling van een nieuw neuroma, dewelke soms de symptomen van voor de operatie doet weerkeren.

Postoperatief beleid

Na de operatie mag men opnieuw steunen van zodra de pijn het toelaat.