Home » Aandoeningen » Voorvoet » Quintus supradductus

Quintus supradductus

Definitie

Dit is een afwijking, vaak reeds aanwezig bij de geboorte, waarbij een gedeeltelijke dislocatie optreedt van het metatarsofalangeale gewricht van de kleine teen. Deze vijfde teen lijkt verplaatst naar proximaal, dorsaal en bevindt zich vaak met een rotatie beweging over de basis van de vierde teen.

Oorzaken

Er lijkt geen voorkeur te zijn voor man of vrouw. Deze “misvorming” komt in 30% voor aan beide voeten, soms met een familiale neiging.

Symptomen

Behalve esthetisch, ondervinden weinig patiënten last van deze “quintus supradductus”, en er is dan ook zelden een chirurgische ingreep aangewezen. Toch zien we in bepaalde gevallen op volwassen leeftijd pijn optreden tengevolge van wrijving van de teen met het schoeisel, al dan niet in aanwezigheid van een eksteroog. Vermits de strekpees van de kleine teen quasi steeds verkort is, dient deze minstens verlengd of getransfereerd te worden tijdens een eventuele operatie.

Behandeling

Bij aanhoudende pijnklachten, ondanks aanpassen van schoeisel, kan een operatie voorgesteld worden waarbij, minimaal, de strekpees wordt verlengd, het dorsale en mediale kapsel wordt verwijderd. Van tijd tot tijd moet een huidgreffe worden geplaatst, een interfalangeal arthroplastie worden uitgevoerd, en/of de strekpees worden uitgesneden.

Postoperatief beleid

Na de operatie, die plaatsvindt in daghospitaal, mag u onmiddellijk steun nemen, mits het dragen van aangepast schoeisel gedurende een 3 à 4-tal weken. Een taping gedurende een drietal maand kan helpen een eventuele recidive te vermijden.